Πρόγραμμα Σπουδών

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ειδικεύσεις, εκ των οποίων οι φοιτητές θα ολοκληρώνουν τη μια:

1η  Ειδίκευση: Αγροτουρισμός, Οινοτουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη

2η  Ειδίκευση: Επιχειρησιακές Λειτουργίες Δραστηριοτήτων Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τουρισμού.

Στο πρώτο εξάμηνο οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τέσσερα (4) μαθήματα κοινά και για τις δυο ειδικεύσεις. Στο δεύτερο εξάμηνο τρία (3) μαθήματα κοινά και για τις δυο ειδικεύσεις και δύο (2) της ειδίκευσης στην οποία θα έχουν ενταχθεί κατά την επιλογή τους στο Δ.Π.Μ.Σ.. Στο τρίτο εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές παρακολουθούν δύο (2) μαθήματα κοινά και για τις δυο ειδικεύσεις και τρία (3) μαθήματα της ειδίκευσης τους. Τα μαθήματα θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η συγκέντρωση 90 πιστωτικών μονάδων (ECTS) σε 3 εξάμηνα σπουδών (30 ανά εξάμηνο).

Τα μαθήματα του Δ.Π.Μ.Σ. πραγματοποιούνται στην ελληνική γλώσσα, ενώ μεμονωμένες διαλέξεις δύναται να πραγματοποιηθούν στην Αγγλική με απόφαση της Ε.Π.Σ.

Επιπλέον των μαθημάτων του προγράμματος το Δ.Π.Μ.Σ. δύναται να παρέχει εξειδικευμένα προπαρασκευαστικά σεμινάρια στους φοιτητές που δεν έχουν αποφοιτήσει από τμήματα με γνωστικό αντικείμενο συναφές με την οικονομική επιστήμη ή την διοίκηση επιχειρήσεων ή τον τουρισμό. Για την υποστήριξη των φοιτητών δύνανται να πραγματοποιούνται μαθήματα/σεμινάρια με εφαρμογές της θεωρίας όπως και ενισχυτική διδασκαλία. Επίσης  επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους με εξειδικευμένες γνώσεις δύνανται να προσκαλούνται για την κάλυψη τακτικών εκπαιδευτικών αναγκών καθώς και για τη διεξαγωγή συμπληρωματικών διαλέξεων σε εξειδικευμένα αντικείμενα συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων και εν γένει του αντικειμένου του Δ.Π.Μ.Σ..

 Οι συμπληρωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες (ημερίδες, σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις, συνέδρια) τα οποία θα συμβάλλουν στην ενδελεχή προαγωγή της γνώσης και της έρευνας και τη συνεχή αναβάθμιση των σπουδών, δύναται να πραγματοποιούνται με απόφαση της Ε.Π.Σ. και σύμφωνη γνώμη του διδάσκοντα και σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Προκειμένου να επιτευχθεί διάχυση της επιστημονικής γνώσης στην κοινωνία,  σε ορισμένες από τις  εκπαιδευτικές δραστηριότητες δύνανται – με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Π.Σ – , να συμμετέχουν και ακροατές, επιπλέον των  μελών  της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος για το θέμα της  εκπαιδευτικής δραστηριότητας.  Ο τρόπος και η διαδικασία συμμετοχής καθορίζονται από την  Ε.Π.Σ.  Επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται στην ευρύτερη κοινωνία δύνανται να οργανώνονται σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης των συνεργαζομένων ιδρυμάτων του ΔΠΜΣ ή  με πιστοποιημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης άλλων φορέων.   

Σε όλα τα μαθήματα επιπλέον των διδακτικών ωρών δύνανται θα διενεργούνται και μελέτες περιπτώσεων (case studies) υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των διδασκόντων.    

Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα σπουδών, το εαρινό και το χειμερινό, έκαστο εκ των οποίων περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) εβδομάδες διδασκαλίας, με μία (1) εβδομάδα αναπλήρωσης μαθημάτων (αν χρειάζεται) και δύο (2) εβδομάδες εξετάσεων.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ. Ο διδάσκων του μαθήματος μεριμνά για την καταγραφή των συμμετεχόντων σε κάθε διάλεξη. Για τις συμβουλευτικές συναντήσεις ή τις διαλέξεις με ηλεκτρονικά μέσα στις όπου αυτές προβλέπονται ο διδάσκων ενημερώνει τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ για τους συμμετέχοντες στο μάθημα.  Η Γραμματεία οφείλει να προμηθεύει τους διδάσκοντες  με έντυπα και ειδικά διαμορφωμένα αρχεία για την καταγραφή των συμμετεχόντων φοιτητών στις διαλέξεις κάθε μαθήματος.